SLOVENSKÁ DELEGÁCIA NA EUROSKILLS V GDAŇSKU BOLA ÚSPEŠNÁ (3.časť)

 

Diagnostika chladiaceho okruhu

Diagnostika elektrického zapojenia

Tretia časť pozostávala zo zisťovania porúch na chladiacom okruhu a porúch elektrických s vypracovaním protokolu o nájdenej chybe a spôsobe jej odstránenia. 

Porada pred hľadaním porúch chladiarenských a elektrických 

Hľadanie porúch na elektrickej a chladiacej časti

 

Diagnostika rozdelená na dve časti po jednej hodine

Najskôr chladiaca potom elektrická časť

Prvá bola diagnostika chladiacej časti. 

Simulované boli dve poruchy. Tá jednoduchšia sa týkala nastavenia výkonového regulátora na dosiahnutie požadovanej teploty. Túto úlohu súťažiaci zvládli. Druhá úloha bola ťažšia. Vloženú prekážku na prietok vzduch cez výparník na vstupe do chladiaceho okruhu nenašiel nikto. Vyžadovalo si to demontáž plastového krytu a keďže ventilátor vzduch nasával, nikto sa nerozhodol skontrolovať aj výstup z výparníka. Išlo teda o poruchu nedostatočného výkonu výparníka, ktorá bola jasne identifikovateľná, ale vzhľadom na nutnosť demontáže plastového krytu, poruchu nikto neodstránil.

 

Druhá bola diagnostika elektrickej časti. 

Poruchu nesprávneho zapojenia prívodu našli všetci. Situácia sa však zopakovala s druhou poruchou. Vinutie cievky bol prerušené za pripájacou doskou a tak pri kontrole elektrického pripojenia na prívode, táto chyba nemohla byť zistená. Vyžadovala si meranie odporu vinutia, ku ktorému sa však súťažiaci po zistení správneho elektrického pripojenia už väčšinou nerozhodli. 

 

Priateľská atmosféra po súťaži

Počas súťaže prebehla cenná výmena skúseností medzi súťažiacimi a tiež medzi expertmi v  diskusiách často do neskorého večera. Je dobré sa zúčastňovať európskych podujatí a poznať dosahovanú európsku úroveň znalostí a zručností a vedieť sa v nej nájsť.

Spoločná fotografia súťažiacich a expertov po skončení súťaže. V strede napravo stojaci Peter Havala a sediaci Andrej Ladič (SR). 

Na záver si všetci účastníci súťaže o najlepšieho chladiara spoločne zatlieskali

 

Oslava toho najlepšieho z Európy na záverečnom ceremoniáli EuroSkills Gdansk 2023

Odovzdanie vlajky WorldSkills Europe

Záverečný ceremoniál EuroSkills Gdansk 2023 sa skončil odovzdaním vlajky WorldSkills Europe ďalšej krajine EuroSkills, Dánsku. Už o 2 roky sa uskutoční EuroSkills Herning 2025.

 

EuroSkills Gdansk 2023 bol ôsmy ročník bienále súťaže EuroSkills

Bolo najväčším podujatím v oblasti odborného vzdelávania a zlepšovania zručností v Európe. Podujatie trvalo päť dní, počnúc otváracím ceremoniálom 5. septembra, po ktorom nasledovali tri dni akčných súťaží v 42 zručnostiach a vyvrcholili večerným záverečným ceremoniálom, kde boli udelené ceny vrátane zlatých, strieborných a bronzových medailí súťažiacim s najvyšším skóre.

Slovensko získalo jedno tretie a jedno štvrté miesto. V silnej konkurencii najmä nemecky hovoriacich krajín ako Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko je to dobrý výsledok. Mnohí súťažiaci absolvovali pred Euroskills súťaž Worldskills a tak ich príprava trvala aj viac ako dva roky. Drilovanie pracovných postupov v ktorejkoľvek súťaži je nevyhnutné tak ako v športovej, tak i remeselníckej olympiáde.              

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 01/2024