Porada ku podporným dotačným programom SIEA a SAŽP

 

V údolí tepelných čerpadiel vo výrobnom závode Vaillant 17.1. v Senici sa stretlo viac ako 50 účastníkov, ktorí mali možnosť si pozrieť výrobu a výstavu tepelných čerpadiel. Moderná výroba, úžasné priestory a snaha formovať ekologické povedomie zanechali vynikajúci dojem. 

Prednášky o dotačných systémoch SIEA a SAŽP

Ing. Ilovič uviedol, že v dôsledku odstránenia regulácie (peňazí je dosť) na strane vydávania poukážok a tiež v dôsledku aktuálnej situácie evidujú prudký nárast počtu žiadostí o preplatenie. Priemer za týždeň v minulom roku bol 50 žiadostí, teraz až 200 žiadostí týždenne. Problém je, že sa znižuje dôslednosť zhotoviteľov v podávaní žiadostí, čo sťažuje administráciu projektu.

Projekt Zelená podnikom v Programe Slovensko

Ide o pripravovanú aktivitu, pilotný projekt podpory využívania OZE formou poskytovania poukážok pre MSP, menšia administratívna náročnosť v porovnaní s dopytovo orientovanými výzvami. Je to obdoba projektu Zelená domácnostiam pre podniky vo všetkých sektoroch. Tým sa vylúčia problémy s prideľovaním dotácií živnostníkom, ..

 

Podpora tepelných čerpadiel SAŽP

V roku 2022 sa predalo 12 100 ks najčastejšie predávaných tepelných čerpadiel typu vzduch/voda ale v roku 2023 sa predalo len 9 207 ks tepelných čerpadiel vzduch/voda, (predbežný údaj), čo je pokles o 24 % namiesto očakávaného rastu. Je viacero dôvodov prečo došlo k takémuto výraznému poklesu:

  1. podporná schéma zelená domácnostiam stagnovala v roku 2023 
  2. Výrazné omeškanie ďalších podporných schém pomaly sa rozbiehajúcich
  3. Nedostačene nastavená cenová tarifa za elektrinu pre tepelné čerpadlá voči plynu 

Pokiaľ podpora cez SIEA viazne, cez SAŽP sa javí perspektívna so primeranou výškou dotácie na kW výkonu. Pri počte žiadateľov 753 do 15.1. bolo 178 žiadostí o TČ, čo je 24 %.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2024