Je odpadné teplo obnoviteľná energia?

 

Odpadové teplo sa nezapočítava do obnoviteľnej energie podľa Smernice 2023/2413

Obnoviteľné zdroje energie sú tie, ktoré sa dopĺňajú prirodzeným spôsobom a dajú sa dlhodobo udržiavať. Uplatňuje sa aj toto vymedzenie pojmov (Smer. 2018/2021/EÚ): 

1. „energia z obnoviteľných zdrojov“ je energia z nefosílnych zdrojov, a to veterná, slnečná (tepelná a fotovoltická) a geotermálna energia, energia z okolia, energia z prílivu, vĺn a iná energia oceánu, vodná energia, biomasa, skládkový plyn, plyn z čističiek odpadových vôd a bioplyn; 

1.1. „energia z okolia“ je prirodzene sa vyskytujúca tepelná energia a energia akumulovaná v prostredí s obmedzenými hranicami, ktorá môže byť uložená v okolitom vzduchu okrem odvetrávaného vzduchu alebo v povrchovej či odpadovej vode; 

1.2. „geotermálna energia“ je teplo uložené pod pevným zemským povrchom

Rekuperácia odpadového tepla sa nepovažuje za obnoviteľný zdroj, ale je to forma zhodnocovania energie, ktorá môže pomôcť znížiť emisie skleníkových plynov a zlepšiť energetickú účinnosť. Odpadové teplo vzniká ako vedľajší produkt mnohých priemyselných procesov a často sa uvoľňuje do atmosféry. Spoločnosti čoraz viac využívajú rekuperáciu odpadového tepla na výrobu energie pri súčasnom znižovaní nákladov a emisií uhlíka. 

 

Dekarbonizácia priemyslu a CZT s veľkými tepelnými čerpadlami

Je už dnes neprehliadnuteľná príležitosť! Prečerpávanie, cirkulácia tepla je všade okolo nás

         Pretláčajú ju tri rozhodujúce smernice EPBD, EED a RED v rámci balíka Fit for 55. Tepelné čerpadlá môžu uzatvárať energetické cykly s využitím obnoviteľnej a energie a odpadného tepla podľa obrázku:

 

Rekuperácia odpadového tepla je forma zhodnocovania energie, ktorá môže pomôcť znížiť emisie skleníkových plynov a zlepšiť energetickú účinnosť. Odpadové teplo možno zachytávať a opätovne využívať ako zdroj energie. Napríklad systém kombinovanej výroby tepla a elektriny (CHP) môže regenerovať odpadové teplo z tepelného procesu a použiť ho na výrobu elektriny.

Okrem toho môže odpadové teplo pomôcť pri dekarbonizácii priemyselných odvetví a miest a zabezpečiť lokálnu integráciu systémov a priemyselnú symbiózu. Prebytočné teplo sa môže stať jedným z hlavných zdrojov výroby čistého tepla a energie, čím zohráva kľúčovú úlohu na globálnej ceste k dekarbonizácii.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2024