Od založenia, cez retrofit až po vyradenie chladiacich okruhov

 

Školenie na Leaklog sa okrem štandardných administratívnych úkonov zaoberá správnym zápisom retrofitovaného zariadenia, tak, aby pôvodné zariadenie ostalo v archíve s celou jeho históriou. Zvláštnu pozornosť si vyžaduje evidencia regenerovaného alebo recyklovaného chladiva. Dôležitá je práca s databázou, ktorú je najlepšie udržiavať na leaklog.org a práca s výstupmi vo vzťahu ku prevádzkovateľovi a jeho povinnostiam.

Výsledky testovania citlivosti detektorov dvomi látkami

            Na citlivosť zisťovania úniku bolo testovaných 12 detektorov. Z nich asi polovica jednoznačne a rýchlo identifikovala obe testovacie látky. Jeden identifikoval  len jednu látku a dva ani jednu z nich. Niektoré síce identifikovali obe látky, ale s väčším časovým oneskorením. 

            Na trhu už očakávame detektory, ktoré budú schopné zisťovať úniky nielen HFC chladív, ale tiež HC chladív. Bude dôležité mať pri práci s horľavými chladivami a CO2 pri sebe detektor, ktorý chladiara upozorní na prítomnosť nebezpečného chladiva.

 

Výsledky testovania výkonnosti vývev

Výkonnosť vývev na dosiahnutie čo najnižšieho tlaku pri určenom objeme za stanovený čas. Celkom bolo testovaných 7 vývev. Dá sa uviesť, že výsledky neboli lepšie ako v minulosti. Vývevy sa dostali na tlak v rozpätí od 190 do 210 Pa. Jedna výveva nevyhovela. Nedostala sa pod tlak 300 Pa. V minulosti to bolo najčastejšie v rozsahu od 140 do 200 Pa. Je však možné, že sa nám nepodarilo zabezpečiť rovnaké podmienky merania.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2024