OD STN EN 779 PO ISO 16890

 

OD STN EN 779 PO ISO 16890

ZVYKAJME SI NA REKLASIFIKÁCIU FILTROV - PLATÍ OD 09/2018

Doc. Ing. Peter Tomlein, PhD, SZ CHKT Šamorín

 

Informáciu o zmenách v normách s novou kategorizáciou predniesol 12.4.2018  v priestoroch Zväzu na výstave Rácioenergia Ing. Bálint zo spoločnosti Camfil. Venoval sa veľkosti častíc, ktoré vdychujeme z pohľadu ohrozenia nášho zdravia a filtrom, ktoré ich dokážu zachytiť. Normu EN779:2012 nahradzuje norma ISO16890, ktorá prístup k filtrácii mení. Budeme si musieť zvyknúť aj na reklasifikáciu filtrov

 

Ing. František Bálint vpravo upozornil na novú kategorizáciu filtrov platiacu od septembra 2018, ktoré sa neustále vyvíjajú vo vzťahu ku čistému prostrediu a zachytávaniu nanočastíc, ktoré sú nebezpečné, pretože sa dokážu infiltrovať do živých buniek

Filtre vzduchu

Filtrácia vzduchu je základná úprava vzduchu vo vetracej a klimatizačnej technike. Jej cieľom je chrániť človeka aj samotnú techniku upravujúcu vzduch pred mechanickými, prípadne chemickými nečistotami.

V súvislosti s tvorbou vnútorného prostredia budov sa rozvoj filtračnej techniky zameriava na zvyšovanie účinnosti filtrov, ktoré sú súčasťou vetracích a klimatizačných zariadení. Vyvíjajú sa filtre, ktoré svojimi vlastnosťami zodpovedajú charakteru znečistenia ovzdušia a požiadavkám na vnútorné prostredie budov.

Z potrieb niektorých prevádzok vyplývajú veľmi vysoké požiadavky na čistotu prostredia. Na dosiahnutie požadovaného stupňa vyčistenia vzduchu napr. na výrobu prvkov mikroelektroniky alebo sterility prostredia v zdravotníckych objektoch treba okrem filtrov s vysokou odlúčivosťou použiť aj viacstupňové filtrovanie vzduchu.

 

Triedenie filtrov

Skupina filtrov

Trieda filtra

Vlastnosti na príklade odlúčených látok

Odporučenie pre použitie vzduchových filtrov

G
Filtry pre hrubý prach
Účinné pre častice ≥ 10 μm

EN 779

G1
G2

Listy,  Hmyz, Textilné vlákna, Piesok, Lietavý popoľ, Vodné kvapky, Vlasy

Jednoduchšie použitie (napr. ako ochrana pred hmyzom).

G3
G4

Majový peľ, Peľ
Hmla

Odpadový vzduch z kuchýň.
Ochrana proti znečistenia klimatizačných prístrojov.
Predfiltre pre filtračné triedy F7 až F8.
Predfiltre a filtre cirkulujúceho vzduchu pre zariadenie civilnej ochrany.

F
Filtre pre jemný prach

Účinné pre častice ≥ 1 μm

EN 779

M5

Výtrusy
Cementový prach

Vonkajšie filtre vzduchu pre priestory s nižšími požiadavkami (napr. skladovacie priestory)
Predfiltre pre triedy filtrácie F8 a F9

M6

Väčšie bakterie
PM 10 - prach

Predfiltre pre filtračné triedy F9 a E10
Filtre pred výmenníky tepla

F7
F8

Cementový prach
PM 2,5 - prach

Filtre vetracích centrál
Koncové filtre v klimatizačných zariadeniach
Predfiltre pre filtračné triedy E11 a E12.

F8
F9

Tabakový dym
Olejový dym
Baktérie

Koncové filtre v klimatizačných zariadeniach pre vyššie nároky. Filtre v nemocniciach. Centrály výpočtovej techniky. Predfiltre pre filtračné triedy H13, H14 a adsorpčné filtre

H
Filtre pre mikročastice

Účinné pre častice ≥ 0,01 μm

EN 1822

E10
E11

Tabakový dym
Sadza

Koncové filtre pre priestory s vysokými požiadavkami ISO 7 (napr. laboratória). Filtre vo farmaceutickom, optickom a potravinárskom priemysle

E12
H13

Olejový dym v stave vzniku
Aerosol - mikročastice
Radioaktivný aerosol

Koncové filtre pre nemocnice s vyššími požiadavkami
Filtre v jadrových elektrárňach
Koncové filtre pre triedy ISO 5

H14

Aerosol - mikročastice
Vírusy

Koncové filtre pre triedy ISO 4
Koncové filtre s najvyššími požiadavkami v nemocniciach

U
Filtre pre mikročastice
EN 1822

U15
U16
U17

Aerosol - mikročastice

Koncové filtre pre triedy ISO 3, ISO 2 a ISO1

A
Filtre s aktívnym uhlím

Aktívne uhlie

Ľahké uhľovodíky
Benzínové výpary
Výpary rozpúšťadiel
Potravinárske a kuchynské zápachy

Odlučovanie zápachov na letiskách a v kanceláriách, hoteloch, nemocniciach
Odstránenie škodlivých plynov

 

Základné technické parametre filtrov

Odlúčivosť Oc (%) – schopnosť filtra, filtračného materiálu zachytiť nečistoty. Hodnotu odlúčivosti určuje pomer nečistoty zachytenej vo filtri a celkového množstva nečistoty vstupujúcej do filtra za rovnaký čas. Výsledný údaj sa uvádza v percentách a uvádza sa aj sledovaný rozmer – veľkosť prachových častíc.

Pohltivosť (kg) – celková hmotnosť zachytených nečistôt vo filtri v zanesenom stave. Filter sa považuje za zanesený, ak jeho tlaková strata vzrastie na dvojnásobok oproti tlakovej strate v čistom stave.

Tlaková strata (Pa) – hydraulický odpor pri prechode vzduchu cez čistý filter. V prevádzke sa mení v závislosti od prietoku a zanesenia. Určuje sa meraním. Bežné tlakové straty sú od 40 do 200 Pa.

Ďalšie vlastnosti, ktoré ovplyvňujú akosť, resp. vhodnosť filtrov, sú: druh použitých vláken, ich maximálna prevádzková teplota, odolnosť proti ohňu, citlivosť na vlhkosť, odolnosť proti chemickým látkam a čistiteľnosť.

 

Triedenie filtrov podľa konštrukcie

  1. Kovové olejové filtre
  2. Vložkové filtre
  3. Kapsové filtre
  4. Odvíjacie filtre
  5. Náplňové filtre z aktívneho uhlia 

 

Príklad vreckových filtrov

rôznych tried:

  • Hi-Flo F9
  • Hi-Flo F7
  • Hi-Flo M5

 

Tabuľka 1.  Vlastnosti troch vybraných filtrov používaných na meranie na linke Zväzu

Ide o vreckové filtre so skleneným vláknom, pričom vaky majú kónický tvar. Aplikácia týchto filtrov sa odporúča vo vzduchovej klimatizácií a vetraní. Efektivita filtrov je stanovená podľa normy EN 779:2012.

 

 

Filtrácii vzduchu

Treba venovať veľkú pozornosť, pretože pri zanedbávaní údržby sa nielen zhoršuje kvalita vzduchu v klimatizovaných priestoroch, ale aj znehodnocuje celé klimatizačné zariadenie zanášaním prachom.

V súvislosti s tvorbou vnútorného prostredia budov sa rozvoj filtračnej techniky zameriava na zvyšovanie účinnosti filtrov, ktoré sú súčasťou vetracích a klimatizačných zariadení. Vyvíjajú sa filtre, ktoré svojimi vlastnosťami zodpovedajú charakteru znečistenia ovzdušia a požiadavkám na vnútorné prostredie budov.

 

Prečo PM1

 

Malé častice sú nebezpečnejšie, splodiny diesel karcinogénne. Zachytávajú sa v nose, hrtane, prieduškách, pľúcach. Jemný prach spôsobuje kardiovaskulárne ochorenia.

Filtrom PM1 sa chránime pred baktériami, vírusmi, ktoré sa môžu šíriť cez VZT. Najmenšie spóry sú vo veľkosti PM1

 

Prechod od EN 779 po ISO 16890 trval tri roky

Od 2018 platí ISO 16890

 

Zvykajme si na rekvalifikáciu filtrov s minimálnou účinnosťou pre F7 35% a F9 70 % na filtre ISO ePM10 min 50%, ePM2,5 min 50 % a ePM1 na min 50 %.

 

Klasifikačná tabuľka

 

Simulácia znečistenia filtrov na meracej linke Zväzu s prekrývaním tretiny flitračnej plochy Fý meraním príkonu, akustického tlaku ventilátora a rýchlosti prúdenia preukázala pokles rýchlosti vzduchu, pretože ventilátor mal k dispozícií vždy menšiu plochu na nasávanie vzduchu.

Takto sa ventilátor preťažil a dosahoval príkony iba približne 70-80 % maximálneho príkonu, kvôli prúdovému chrániču vo ventilátore. Najväčšie hodnoty hlučnosti boli nad 70 dB. Takéto hodnoty pri meraní s filtrami sa nedosiahli. Ďalšími ekonomickými analýzami by sa dalo vypočítať, či je efektívne prevádzkovať filter zanesený na 33% na úkor spotreby elektrickej energie, alebo vymeniť filter za nový.

Príkon ventilátora s 30% prekrytím filtračnej plochy sa zvýšil až 3x voči normálnej prevádzke bez prekrytia filtra, pričom rýchlosť prúdenia klesla tiež približne 3x. To znamená, že pri 30 %nom zanesení filtra sa spotreba energie prepravený objem môže zvýšiť až 6 násobne.      

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2018