Skúšky na kategóriu I., 17.11.2018 s dôrazom na praktické skúšky

 

Skúšky na kategóriu I

Šamorín, priemyselný park Vicenza

17.11.2018 s dôrazom na praktické skúšky

Celkom 27 uchádzačov na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067

Pán predseda skúšobnej komisie Róbert Baxa a členovia páni Jaroslav Zöldfay, Ján Jankeje a Ladislav Nagy, hodnotili teoretickú i praktickú pripravenosť chladiarov opätovne ako slabšiu. Tentokrát sa ukázali nedostatočné vedomosti v oblasti prírodných chladív a tiež v zručnostiach. Problémy sa týkali poznania funkcie nielen komponentov chladiaceho okruhu, ale aj zostavy chladiaceho okruhu, vedení potrubí, uvádzania do prevádzky a podobne. Skúšky nespravil 1 uchádzač a 5 bolo posunutých do nižších kategórií. V budúcnosti preto sa zameriame na postupné celoživotné vzdelávanie, ktoré umožní postup cez F plyny, alternatívne, prírodné chladivá k získaniu vyšších úrovní vzdelania.

Účastníci pri príprava na elektronickú evidenciu. Uchádzači mohli pracovať na počítačoch, tabletoch SZ CHKT alebo svojich. Prešli sa všetky požiadavky na vedenie záznamníka podľa Nar. 1516/2007/ES. Po elektronickej evidencii pokračovali v počítačovom teste, ktorý má dve časti a to na HFC chladivá 90 otázok a alternatívne chladivá s nízkym GWP 30 otázok. Ukazuje sa, že problematika alternatívnych chladív si vyžaduje väčší časový priestor.

 

Dôraz na praktické skúšky

Ukazuje sa ako nutný, keďže na počítačový test a tiež na písomnú časť sa dá pripraviť, avšak získať praktické skúsenosti je ťažšie. Platí skúsenosť, že pokiaľ niekto nemá praktické skúsenosti a prihlási sa na kategóriu I alebo II bez toho, aby absolvoval základný kurz na prácu s chladivom, potom na praktickej skúške trpí a čaká na to, čo povie skúšajúci zaňho.PT

 

Praktické skúšky robia uchádzačom problémy

Skúšky sme vykonali podľa Nariadenia Nar. 517/2014, ktoré zaviedlo opatrenia, ktorých hlavným cieľom je nielen znížiť úniky HFCs chladív a tým aj váhu GWP vo výpočte TEWI, ale aj obmedziť používanie chladív s vyšším GWP. Vychádza z faktu, že ak chladiaci okruh pracuje správne, uniká menej chladiva a zariadenie sa menej kazí, jeho životnosť sa predlžuje. Ak sa chladiaci okruh pravidelne kontroluje a úniky sa včas zistia, systém je energeticky efektívnejší. Za realizáciu Nariadenia a zákona s vyhláškou zodpovedá  prevádzkovateľ. 

Dôraz na praktické skúšky sa ukazuje ako nutný, keďže na test na počítači i písomnú časť sa dá pripraviť, avšak získať praktické skúsenosti je ťažšie. Problémy pri praktických skúškach sú dané rôznorodosťou pracovných skúseností uchádzačov. Nariadenie vyžaduje kategóriu I aj pre tých, ktorí okruh len montujú a neplnia ho chladivom. Preto je dôležité, aby školenie a skúšky sa zamerali aj na zručnosti, čo skúšky časovo predĺžilo.

 

Priebeh skúšok zručnosti

Pri praktických skúškach je uchádzač odkázaný na svoje znalosti a zručnosti

 

Pribudli chladivá s nízkym GWP

Na skúškach podľa 2015/2067/EU pribudli chladivá s nízkym GWP podľa časti 11. Venujeme sa energetickej efektívnosti podkritických a nadkritických obehov, novým chladivám, technológiám a  bezpečnostným skupinám chladív. Ukazuje sa, že problematika si vyžaduje väčší časový priestor k jej zvládnutiu v rozsahu plus min. 1-2 dni.

Kladieme tiež vyšší dôraz na zhodnocovanie chladiva, vákuovanie pred naplnením chladiva. Inak skúšky prebehli štandardným spôsobom. Test na počítači, praktická, písomná a ústna skúška boli zameraná tiež na chyby v potrubných systémoch chladiaceho okruhu. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2019