Z výkonného výboru IIR

 

Z výkonného výboru IIR

25.8.2019 Montreal

 

 

Svet sa mení - informácie sú stále lepšie dostupné

IIR musí sa uchádzať o záujem krajín byť členom IIR

O členstvo majú záujem rozvojové krajiny, nemajú však peniaze na účasť na konferenciách a podobne. Fond na podporu rozvojových krajín je založený, ale bez peňazí. Zdôrazňuje sa najmä potreba doplniť chladiace kapacity, skompletizovať chladiacu reťaz a znížiť tak straty na domácej poľnohospodárskej produkcii. Je vytvorená pracovná skupina v Tunisku na riešenie problémov Afriky.

 Prekvapujúco aj niektoré vyspelé európske krajiny z rôznych dôvodov členstvo nevedia zaplatiť. Jedným z dôvodov je, že štáty už nie sú tak bohaté ako v minulosti a s navyšovaním výdavkov majú problémy. O zníženie členského príspevku prejavila záujem a zakladateľská krajina IIR Francúzsko, ktorá z tohto titulu udržiava aktívny okrem anglického jazyka i francúzsky, čo komplikuje niektoré rokovania. Vyspelé ázijské krajiny sú väčšinou členmi. Od Číny sa očakáva preradenie medzi krajiny s vyšším členským príspevkom.

IIR má príjmy od členských štátov, ktoré sú dôležité a z predaja odbornej literatúry. Pribudli pomerne vysoké príjmy zo spolupráce s firmami obchodujúcimi s skvapalneným plynom LNG (cca 400 tis. €), zo sponzorovania výstav a účasti na rôznych projektoch najmä z pohľadu propagácie dosiahnutých výsledkov a prenosu do praxe.

IIR hospodári s cca 3 mil eur/r a je ziskové. Má vlastnú budovu, ktorú zdieľa s AFF.

 

Spolupráca IIR s inými organizáciám

Je ich veľa FAO, World Food Security (CFS),Codex Alimentarius (FAO/WHO), UNEP, UNIDO, Centro Studi Galileo, IEA, ASHRAE, ISHRAE, ASERCOM, EPEE, AREA, REHVA, IRENA, ECSLA,CIHEAM,  

IIR sa prezentuje na:

  • Cold Chain Forum in Paris (2015, 2017). Zlúčené sEnergie Froid na SIFA from 2015-7
  • Interclima in Paris (2015, 2017)
  • China Refrigeration (Beijing 2012, Shanghai 2013, Beijing 2014 Shanghai April 2015)
  • CHILLVENTA (2016, 2018, October 2014 Nuremberg, Germany)
  • LNG (20115-2018)
  • ACREX, ISHRAE (Mumbai, India, 2017)
  • HARFKO (Seoul, Korea, March 2017)
  • World Gas Conference (Paris, France)

 

Konferencie IIR

Je ich celkom 18, ktoré sa konajú vo viacročných periódach. To znamená ročne 6-8. Jednou z nich je aj naša konferencia Compressors Slovakia. Niektoré ďalšie sú IIR Co- sponzorované.

Pracovné skupiny

Je ich celkom 10 napríklad zamerané na LCCP, magnetické chladenie, zníženie náplne chladiva, chladiacu reťaz, transportné chladenie, štatistiky (Frisbee, Fridoc, ...), bezpečnosť.

 

Návštevnosť webstránky IIR

 Cez 5 tisíc návštev za rok, čo je porovnateľné so stránkou SZCHKT. Najviac návštev z Francúzka, potom USA, UK, G a ďalší.

 

Sociálne siete

IIR je na Lindkeln, Twitter, YouTube a Facebook

Počet prispievateľov na sociálnych sieťach stále rastie približne od cca 700 v roku 2016 na 2400 v roku 2019.

 

Publikačná činnosť

IIR má nové upravené logo

 

Časopis IRJ International Refrigeration Journal

Neustále rastie počet príspevkov. V roku 2018 ich bolo 550. Počet vydaní sa zvýšil z 8 na 12 za rok. Na stránke časopisu zaznamenali 500 tis stiahnutí. Sú to vysoké čísla svedčiace o záujme o publikované články. Najviac publikovaných článkov je z Ázie až 38 %, nasleduje Európa a za ňou severná Amerika.

 

Informatory note

            Sú vydávané pravidelne hlavne pre potreby vládnych orgánov. 

Vedecký výbor IIR – dôraz na kvalitu

Prezidentom je Prof. Min Soo Kim(Južná Kórea)

Na štvorročné funkčné obdobie ho zvolila generálna konferencia

 

 

Názov Sekcia a komisie

Prezidenti

Sekcia A

Kryogenika a skvapalnené plyny

Ralf Herzog (G)

A1

Kryofyzika

Aleš Srnka (Cz)

A2

Skvapalňovaniea oddeľovanie plynov

Peng Zhan (China)

Sekcia B

Termodynamika, zariadenia a systémy

Eckhard Groll (JK)

B1

Termodynamikaa procesy

Carlos Infante Pereira (Nl)

B2

Chladiacezariadenia

José Miguel Corberán (USA)

Sekcia C

Biológia a potraviny

Judith Evans (UK)

C1

Kryobiológia,kryomedicína

Noboru Motomura (Ja)

C2

Vedao potravinách

Alan Le Bail (F)

Sekcia D

Skladovanie a preprava

Richard Lawton (UK)

D1

Chladené skladovanie

Kuniaki Kawamura (Ja)

D2

Chladenápreprava

Silvia Mineto (I)

Sekcia E

Klimatizácia, tepelné čerpadlá, rekuperácia

Renato Lazzarin (I)

E1

Klimatizácia

Xianting Li (China)

E2

Tepelné čerpadlá a rekuperácia

Alberto Coronas Salcedo (Sp)

 

 

Z výkonného výboru IIR

Výkonný výbor IIR sa schádza raz za rok. Jeho účastníkmi sú zástupcovia členských organizácií. Predmet jeho rokovania je v podstate totožný s Generálnou konferenciou konanou raz za štyri roky, ktorá rieši navyše voľby do orgánov IIR. Ekonomika IIR sa zlepšuje. Najväčší podiel tvoria náklady na réžiu, chodu sekretariátu. Nasledujú náklady na databázu Fridoc, publikácie, ... Ďalšie zasadnutie sa bude konať 17.6.2020.

Zľava Lucas Dupont (F IIR), Piotr Domanski (USA), tlmočníčka, Didier Coulomb (F riaditeľ IIR), a pri príhovore Felix Ziegler (G, prezident IIR) PT

 

Zasadnutie vedecko technickej komisie IIR

25.8. 2019 Montreal

Novým predsedom vedecko technickej komisie je Gérald Cavalier, predchádzajúci predseda sekcie D2 - Skladovanie a preprava, ktorý je riaditeľom výskumno-skúšobného ústavu Cemafroid vo Francúzsku.

Účastníci diskusie vedecko technickej komisie IIR, ktorú po Piotrovi Domanskom (USA) prevzal Gérald Cavalier (F) stojaci v strede

 

Zasadnutie Sekcií a komisií

V stredu zasadlo poobede sa stretlo celkom 10 komisií. Hlavnou témou bola stratégia na 4 roky. V stratégii sa stále zameriavať nielen na technické riešenia, ale neopomenúť ani ekonomickú realizovateľnosť s odpoveďami na otázky, či riešenie je alebo bude ekonomické. Veda však nemusí brať ohľad na ekonomiku. Veda má dávať vedomosti a prax rozhodne, či ich využije. Medzi perspektívne témy, ktoré by boli skôr širšie postavené, aby pritiahli pozornosť nielen vedcov, ale aj výrobcov, investorov, prípadne aj užívateľov, boli zaradené:

1.     Solárne chladenie

2.     Udržateľný komfort

3.     Skladovanie tepla a chladu

4.     Nové klimatizačné systémy v budovách

5.     Tepelné čerpadlá v CZT, v priemysle, administratíve.

 

Diskusia sa rozvinula k Free coolingu – voľnému chladeniu.

Termín nevystihuje podstatu, to znamená, že ide o chladenie bez chladiaceho okruhu, čo však neznamená, že sa nespotrebováva energia. Vedci nie sú spokojní ani s termínom pasívne chladenie a táto otázka ostala naďalej otvorená.

 

Pracovné skupiny sa rozšírili o bezpečnosť

Sústreďujú sa na problémy emisií CO2 počas celého života výrobku, znižovanie náplní chladiva, Horľavé chladivá s nízkym GWP, špeciálne uplatnenia tepelných čerpadiel, chladiacu reťaz, skladovanie, chladenie, mrazenie ap.

Novú pracovnú skupinu o bezpečnosti vedie Alexander Pachai z Johnson Controls a  predpokladáme ďalšie zasadnutie na konferencii IIR Compressors´2020 v Bratislave.   

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2019