Výroba, technické riešenia a skúšky rúrkových výmenníkov tepla

 

Výroba, technické riešenia a skúšky rúrkových výmenníkov tepla

Výmenníky tepla sú rôznych konštrukcií. Majú zväčšia zabehnuté technológie výroby. V rámci exkurzií organizovaných Zväzom sme navštívili viaceré výroby rúrkových, doskových výmenníkov najmä v Nemecku Guntner, ..) a Taliansku (Alfa Laval, ...).

 

Výroba rúrkových výmenníkov

Strihanie a lisovanie plechov

Výroba výmenníkov sa začína narovnávaním a strihaním trubiek. Pokračuje lisovaním a strihaním hliníkových, medených lamiel. Lamely naskladané na seba na pohľad tvoria rúrkový systém. Ten sa však tvorí až po nasunutí zväčšia medených rúrok, pre amoniak nerezových. 

Naľavo výroba  plechov na vkladanie rúrok, ktoré sa prepájajú kolienkami. Napravo výroba valcového výmenníka. 

 

Prelisovanie trubiek, kolienka, spájkovanie na rúrkových výmenníkov tepla

Rúrky, aby vytvorili s lamelami dobré teplovodné spojenie sú roztiahnuté expanzným tŕňom s presahom 0,3 mm na priemere trubky 10 mm. Do nasunutých trubiek nalisovaných na lamely sa potom natĺkajú kolená a spájkujú obojstranným horákom. Vstupy rúrok z výmenníka do prívodných rúrok sú nasúvané do otvorov, ktoré na tenkej medenej trubke majú hrúbku i niekoľko mm, čo je dosiahnuté rozpínaním otvoru kužeľom. Tým sa dosiahne po spájkovaní tesné spoľahlivé spojenie.

Ryhovaný povrch medených rúrok zlepšuje prestup tepla. Napravo montáž rúrok do valcového výmenníka. Rúrky sa ručne nasunú do protiľahlého veka a po priložení veka (pozri stredný výmenník) sa pomocou prípravku vytiahnu do dier vo veku. Do valcových výmenníkov vstupuje chladivo a do medených rúrok voda. Je to najmä z dôvodu čistiteľnosti od nánosov.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2021