Výroba doskových výmenníkov tepla

 

Výroba doskových výmenníkov tepla

Naľavo hrany dosiek v tomto prípade rozoberateľného výmenníka s plastovým tesnením sú ostré. Tesnenia absorbujú pohyb dosiek pri tlakových a teplotných zmenách a v prípade poškodenia tesnenia chladivo unikne do atmosféry a tak nemôže prísť ku zmiešaniu napr. chladív R717 a R744., ktoré spolu reagujú a vytvárajú práškovú hmotu carbamate. 

 

Mikrokanálové výmenníky

Ide o konštrukciu parallel flow, kde je pôvodne jedna rúrka spojujúca obe komory nahradenásústavou   mikrokanálikov o rozmeroch i menších ako 1 mm,  v ktorých chladivo pri prechode sa vyparuje alebo kondenzuje. Mikrokanálové hliníkové výmenníky, ktoré voči tradičným medeným prinášajú o 50 % zlepšený prestup tepla o cca 70 % úsporu miesta, 60 % úsporu hmotnosti, 70 % zníženie ceny, 70 % zníženie náplne chladiva, jednoduchšiu recykláciu materiálov (nie je nutná separácia) a podobne. Výrobné problémy spočívali v počiatočnej vysokej investícii do technológie s hliníkom a vo zvládnutí kvality spojov.

 

Skúšobne rúrkových výmenníkov tepla

V meracom tuneli merajú tlakové straty výmenníka a súčiniteľ prechodu tepla. Vyhodnocuje sa vplyv napríklad rôznej geometrie lamiel, drsnosti, rýhovania rúrok, ...

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2021