Partnerstvo spolupráce

 

Projekt SZ CHKT

Projekt Partnerstvo vznikol s cieľom podporiť predaj tepelných čerpadiel v novom legislatívnom prostredí smerovaného ku uhlíkovej neutralite. Projekt je vytvorený ad hoc v rámci Stanov SZ CHKT. Projekt sa riadi Stanovami Zväzu. Projekt má 11 členov. Za jeho činnosť, výsledky, hodnotenie zodpovedajú členovia projektu. Povereným výkonným pracovníkom v projekte je Mgr. Andrej Číž. Zodpovedným za projekt Partnerstvo voči Zväzu má Ing. Vladimír Orovnický, ktorý je zároveň prezidentom Zväzu.

Roky 2022-2023

V rokoch 2022/2023 bude Slovenská republika aktívne prijímať opatrenia na maximalizáciu využitia obnoviteľných zdrojov a znižovanie energetickej závislosti na plyne. Z uvedených opatrení bude vyplývať aj podpora rozvoja tepelných čerpadiel na Slovensku s využitím rôznych finančných podporných nástrojov. Využitie technológie tepelných čerpadiel má obrovský rastový potenciál. Ten je však potrebný koordinovať so všetkými dotknutými subjektami, ktoré sa zúčastňujú rozhodovacieho procesu.

Marketingová stratégia projektu

Cieľom je podporiť predaj prezentáciou variantných riešení tepelných čerpadiel, ktoré sú dotované v rámci SIEA a SAŽP. Snaha je medzi dotované tepelné čerpadlá presadiť aj tepelné čerpadlá vzduch/vzduch v prevedení split, multisplit, ktoré sú lacnejšie ako tepelné čerpadlá vzduch/voda a  možnosti ich uplatnenia sú ako v nových, tak aj v rekonštruovaných rodinných i bytových domoch. 

Modelové riešenia

To si vyžaduje stanovenie minimálnych efektívností v rámci ekodizajnu, spracovanie modelových riešení, poskytnutie kalkulačie na výpočty, s ktorými je potrebné zoznámiť najmä pracovníkov SIEA, SAŽP. Tí budú tieto možnosti ďalej komunikovať so záujemcami o dotácie. Tepelné čerpadlá by sa mali občanom predstaviť aj v rámci tzv Road show. Ukázať inštalácie, schémy zapojenia, dummy modely v modelových domoch.

Viac informácií v časopise Správy 06/2022