Dimenzie REPowerEU

 

Na online seminári Jacek Truszcynski z EK pre zelenú a obehovú ekonomiku skonštatoval, že zatiaľ rast využitej obnoviteľnej energie zaostáva za EU cieľmi. Ročný prírastok podľa Fit for 55 je zatiaľ do 1% a mal by byť 1,3 %. REPowerEU zámerom je tento proces zintenzívniť s cieľom zbaviť sa závislosti na ruskom plyne. Na raste počtu TČ by sa to podľa Thomasa Nowaka (EHPA) malo prejaviť tak, že inštalovaný počet TČ v EÚ v roku 2021 (2,2 mil ks) by mal v roku 2030 prekročiť 10 mil. ks za rok.

REPowerEU s čistou energiou

Z 210 biliónov Eur do roku 2030 je 56 biliónov určených na energetickú efektívnosť a tepelné čerpadlá. Zvýšiť by sa mal podiel obnoviteľnej energie zo 40 na 45 % do roku 2030.

REPowerEU akceleruje využitie čistej energie, šetrenie energiou, diverzifikáciu zdrojov

Fit pre 55 % - REPowerEU ciele a tepelné čerpadlá

Prechod na alternatívne chladivá môže spomaliť výrobu

Koncom júna ministri EÚ dosiahli dohodu o rôznych klimatických a energetických cieľoch do roku 2030. Predovšetkým podporili len cieľ 40 % obnoviteľných zdrojov do roku 2030, ktorý pochádza z obdobia pred vojnou na Ukrajine. Plán REPowerEU obsahuje ambicióznejších 45 %, čo by umožnilo rýchlejší prechod na čistú energiu, a podporuje ho Európska komisia a Parlament – ​​a tiež EHPA Európska asociácia pre tepelné čerpadlá. 

Ministri sa dohodli na zavedení ceny uhlíka na budovy od roku 2027. Je to neskôr ako návrh Komisie z roku 2026. EHPA podporuje, aby sa cena uhlíka zaviedla do budov čo najskôr, aby sa vygenerovali veľmi potrebné investície na renováciu budov a umožnili čisté, cenovo dostupné vykurovanie pre všetkých. Ministri sa dohodli na „Sociálnom klimatickom fonde“ vo výške 59 miliárd EUR na roky 2027 – 2032, aby sme podporili zraniteľné domácnosti, keďže cena uhlíka sa zvyšuje na budovy. To by sa mohlo použiť na investície do renovácií a klimatických opatrení.

1. Podľa EHPA riešenia s nízkym GWP boli viditeľné a počuteľné na výstavách a diskusiách počas celého veľtrhu: (Taliansky) priemysel je naďalej odhodlaný znižovať hodnotu GWP na tepelné čerpadlo a pokračuje v prechode na chladivá s nízkym GWP. Najviditeľnejšie boli propánové riešenia, pričom väčšie jednotky (do 100 kW) videli čoraz viac ponúkaných komponentov pre CO2 a amoniak. Propán HP a komponenty boli dostupné aj pre ľahký komerčný sektor v nízkych výkonoch do 100 kW. Nábeh výroby zostáva problémom a ani tí hráči, ktorí ponúkajú propán v malých riešeniach vzduch-vzduch, si nemysleli, že riešenie s propánom je jednoduché rýchlo technologicky zvládnuť. 

2. Všetci výrobcovia boli obzvlášť znepokojení krátkymi časovými plánmi, ktoré stanovuje návrh F-plynov. Veľmi jasná požiadavka teda znela: udržať vysoké ambície, ale potrebujú viac času. Pretože ak čas nebudú mať, nebudú schopní prerobiť všetky výrobné linky a to znamená, že budú môcť predávať len menej tepelných čerpadiel, ako je dopyt. To je niečo, čo EHPA vzala na vedomie.

Schéma postupného vyraďovania používania HFCs chladív tak, ako sa navrhuje, nové prísnejšie postupné znižovanie predstavuje obrovské výzvy pre celý priemysel vykurovania a chladenia. Ohrozuje úplné zavedenie tepelných čerpadiel požadovaných podľa RePowerEU a problémy môžu nastať už od roku 2027 kúpiť chladivo na existujúce chladiace zariadenie.

3. Všetci výrobcovia sa zaoberali úrovňou vzdelávania a odbornej prípravy, najmä pokiaľ ide o chladivá A3, a väčšina spomenula potrebu prehodnotiť národné stavebné predpisy, ktoré napríklad vo Francúzsku nepovoľujú inštaláciu produktov s horľavými chladivami vo verejných budovách. 

 

Viac informácií v časopise Správy 06/2022