Havárie s propánom treba zaznamenávať

 

Propán R290 je horľavý a výbušný. Ako chladivo má limitované náplne v chladiacich okruhoch, ktoré by aj v prípade úniku nemali umožniť vznik horľavých koncentrácií. Najväčšie riziká vzniku horľavých koncentrácií sú pri servise a to najmä ak sa vykonáva za bežnej prevádzky s pohybom aj cudzích osôb.

 

IIR má pracovnú skupinu

Nehody s horľavými chladivami stávajú a treba ich zaznamenávať. IIR vytvorila pracovnú skupinu, ktorá si takýto cieľ kladie. Problematické je však overovanie pravdivosti, GDPR, sledovať rozhodnutia súdov v procesoch, ktoré môžu trvať roky. A tak sa väčšinou nehody a ich príčiny šíria ústne, bez overovania ich pravdivosti.

Servis s propánom je najväčším rizikom

Bezpečné koncentrácie chladiva

Predpokladá dodržiavanie štandardných postupov so súčasným monitorovaním koncentrácie, riedením potencionálnej koncentrácie vetraním, obmedzením pohybu cudzích osôb, možného zdroja zapálenia a zabezpečeným vypúšťaním do prostredia.

Zavretá kapilára

Kontrolovať tlak nielen na nízkotlakej i vysokotlakej strane

Chladiari po oprave nechali v okruhu uzavretú kapiláru a doplnili kvapalné chladivo propán. Po spustení chladiaceho okruhu, kompresora, z dôvodu uzavretej kapiláry, kompresor vytváral nízky tlak a tak si chladiari mysleli, že chladivo v okruhu nie je alebo je upchatý filterdehydrátor. Išli preto odspájkovať filterdehydrátor. Keďže v ňom bolo chladivo, tak vybuchol. Črepiny prerazili chladiarom montérky a dostali sa až na kožu. Hoci vážnejšie zranenie neutrpeli, ukázalo sa poučenie, že je potrebné skontrolovať nielen sací, ale aj tlak na vysokotlakej strane.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2022