Leaklog - stretnutie používateľov

 

Každoročné stretnutie používateľov Leaklogu organizujeme na jar v Šamoríne a na jeseň popri servisnej konferencii. Niektorí používatelia už vedia aj na miesto klasických štítkov používať štítky s QR kódom.

Tento pokrok vo využívaní Leaklogu nás teší, pretože práve to je zámer MŽP dostať všetky záznamníky, to znamená každého chladiaceho okruhu s obsahom chladiva nad 5 ton CO2e na web stránku. To malo už fungovať od 1.1.2022. Ministerstvo však úlohu, ktorú dalo samo sebe nezvládlo a nie je ani známy súčasný stav riešenia. 

 

Nové Nariadenie na F plyny

Nové Nariadenie na F plyny, ktorého platnosť by mala začať v roku 2024, už povinnosť viesť elektronický záznamník vo web aplikácii už predpokladá. A tak sa na takéto riešenie treba pripravovať. 

Diskutované je zaradenie alternatívnych chladív a teda aj prírodných chladív do záberu (scope) Nariadenia zameraného na F plyny. Keďže prírodné chladivá nie sú F plynmi, tak sa právnici bránia ich do predmetného rozsahu chladív (scope) priamo zaradiť. 

Z diskusie k používaniu Leaklogu

Diskutovalo sa k praktickým problémom pre vedení záznamov v Leaklogu ako sú vykonávanie tlakových, tesnostných skúšok a vákuovania. 

Ďalej vykonávania retrofitov, recyklácie zhodnoteného chladiva, odovzdanie zhodnoteného chladiva na regeneráciu alebo zničenie, vzťah k nebezpečným odpadom a podobne. To, že chladiari pracujú so zhodnoteným chladivom a nie s nebezpečným odpadom, sa už v praxi správne chápe. Treba však podotknúť, že to nie je samozrejmosťou v iných krajinách. Napríklad v Česku je zhodnotené chladivo nebezpečným odpadom a chladiari musia o nebezpečnom odpade viesť evidenciu. Na Slovensku by to však bola duplicita, čo MŽP uznalo a zhodnotené chladivo na nebezpečný odpad preklápajú až odpadári, ktorí sú certifikovaní nielen na F plyny, ale tiež na nebezpečné odpady.     

 

Viac informácií v časopise Správy 8/2022