FÓRUM TEPELNÝCH ČERPADIEL EHPA

 

Brusel 28.9. Atómium, formou panelových diskusií

Úvodné prednášky sa snažili vystihnúť súčasnú situáciu, kedy je nedostatok tepelných čerpadiel na trhu. Nová výstavba Mega tovární na tepelné čerpadlá (Daikin v Poľsku, Vaillant na Sovensku, ...) by tento problém mala vyriešiť, ale čo dovtedy? Mnohí výrobcovia deklarujú, že sú schopní zvýšiť výrobu v existujúcich továrňach o 50 %. Trh zatiaľ však nie je uspokojený a na dodávku tepelného čerpadla je treba čakať aj viac ako pol roka. 

Čo by mala priniesť výstavba mega fabrík

Mnohí očakávajú zlacnenie tepelných čerpadiel, ktoré by malo objektívne prísť. Možno však to bude s časovým posunom. Ak by klesli investičné náklady, to by bolo výborné. Ako to bude s prevádzkovými nákladmi, to závisí najmod pomeru ceny tepla z plynu a z elektriny. Tento pomer, aj keď v súčasnosti sa zlepšil z takmer 1:3 na 1:2, čo je v prospech tepelných čerpadiel, sa neustále mení a hrozí aj zhoršenie, čo by sa nemalo pripustiť. 

Mega fabriky = Mega inštalácie

Tepelné čerpadlá spotrebu elektriny nelenšetria, ele pri veľkom počte inštalácií pri nahradzovaní kotlov na fosílne palivá aj zvyšujú. Tepelné čerpadlá vedia znížiť špičkovú elektrinu. Diskutéri predpokladali, že 60 miliónov TČ v roku 2030 by súčasná elektrifikačná sústava mala zvládnuť pri zabezpečení potrebnej obnovy a využívaní nárazovo vyrobenej elektriny tepelnými čerpadlami tzv SG ready.

Dôraz sa kladie nielen na výrobu, ale aj inštalácie

            Okrem zabezpečovania výroby dôraz sa kladie na pripravenosť trhu na správne inštalácie počnúc projektom, správnym dimenzovaním, správnou inštaláciou so vzdelanými inštalatérmi, zabezpečeným financovaním a končiac správnou prevádzkou. 

            Predstavu domov s integrovaným tepelným čerpadlom s jednoduchou inštaláciou diskutovala Moniqua Goyenes, z BEUC. Tepelné čerpadlo by na používanie malo byť tak jednoduché ako domáca chladička s ekonomickou životnosťou všetkých komponentov a náplní bez ich vymieňania. 

Vodík vo vykurovaní

Diskutujúci ho v podstate odmietli na základe známych skutočností a to vysokej energetickej náročnosti na jeho výrobu a tým aj jeho vysokej ceny. Cena vodíka síce môže časom klesnúť, ale nemôže prekonať skutočnosť, že z rovnakého množstva elektrickej energie tepelné čerpadlo vyrobí 3x i viac tepelnej energie.

 

Najlepší projekt tepelného čerpadla 2022

EHPA každoročnevyhlasuje súťaž o najlepšiu inštaláciu, do ktorej sa tohto roku prihlásilo 50 projektov z oblasti rezidenčných komerčných, priemyselných inštalácií a centrálneho zásobovania tepla. Víťazné aplikácie využívali nielen teplo okolia, ale aj teplo odpadné či procesné s inteligentným ovládaním. Samozrejmosťou už je využívanie prírodných chladív, predovšetkým propánu.

Najvyššie ocenenie získalo tepelné čerpadlo s kompresorom Frascold s výkonom 600kW inštalované v priemysle s chladivom CO2

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2022